Kinderen hebben verschillende potenties en leerstijlen. Ons onderwijs in de groep is zo ingericht dat kinderen op drie niveaus instructie krijgen.
Groepsplannen
In alle jaargroepen werken wij met groepsplannen. Het belangrijkste doel hiervan is om het onderwijs voor een langere periode voor alle leerlingen te plannen waarbij we rekening houden met verschillen. De doelen, leerinhouden en aanpak voor de verschillende leerlingen worden opgeschreven in het groepsplan nadat we eerst een grondige analyse hebben gemaakt van de prestaties van iedere individuele leerling. We bekijken wat de onderwijsbehoeften zijn van de leerlingen; wat hebben ze nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen?
Werken in groepen
In elke groep en bij elke les zitten leerlingen die het doel al grotendeels beheersen en meer aankunnen, kinderen die met een korte instructie het lesdoel zelfstandig kunnen verwerken en kinderen die na de basisinstructie nog een specifiekere instructie nodig hebben voor het leerdoel. Door veel te werken met circuits en met Snappet kunnen we de les zo indelen dat een leerkracht deze verschillende instructies aan de betreffende groep leerlingen kan geven en iedereen daardoor krijgt wat hij of zij nodig heeft. Door te werken met dag- en/of weektaken worden de momenten van instructie voor leerlingen afgewisseld met zelfstandig werken-tijd. Op deze weektaken is ook altijd ruimte voor opdrachten die uitdagen tot moeilijkere taken, creatieve taken of het oefenen van het leerdoel d.m.v. spelopdrachten. We zorgen dat onze lessen worden ondersteund met visueel materiaal en we helpen kinderen die dat nodig hebben door de inzet van koptelefoons en/of stiltewerkplekken. Binnen de setting van de groep zorgen we voor extra ondersteuning op het gebied van spelling, rekenen, uitdaging (door verdiepend rekenen, taal, projecten en vreemde talen), leren leren en op sociaal gebied.
Kinderen die meer ondersteuning of uitdaging nodig hebben
Soms is het een zoektocht om te ontdekken welke ondersteuning een kind het beste kan helpen of misschien is het nodig een kind een periode extra te ondersteunen zodat het daarna weer zelf verder kan. Denk hierbij aan dyslexie, dyscalculie of psycho-educatie. Ook kan het zijn dat een kind juist extra uitdaging nodig heeft die niet binnen de setting van de klas gegeven kan worden. Hiervoor kan de leerkracht terecht bij de intern begeleider van de school of één van de specialisten (rekenen, taal, begaafdheid, gedrag, etc.).
We onderzoeken eerst welke hulp en ondersteuning een kind al heeft gehad binnen de setting van de klas en wat wij als school nog meer kunnen bieden. Mocht het vraagstuk rondom de juiste ondersteuning van een leerling meer vragen dan wij binnen de school kunnen bieden, dan kunnen wij een beroep doen op de specialisten van ons samenwerkingsverband Zeeluwe. Zij kunnen verder onderzoek doen en specialisten inzetten op het gebied van taal, lezen, rekenen en gedrag.
Soms is ondersteuning door een logopedist, fysiotherapeut of gedragswetenschapper gewenst of kan de schoolmaatschappelijk werker ingezet worden. Deze specialisten kunnen ondersteuning aanbieden op school en onder schooltijd of in hun eigen praktijk buiten schooltijd. Dit gebeurt altijd in overleg met school. Zelf hebben wij vanuit de stichting een specialist begaafdheid in huis (Anna-Paulien van Dijk) die onze interne specialist (Simone Fomenko) opleidt om onze leerlingen in peergroups extra uitdaging en psycho-educatie te bieden.