In groep 1 en 2 proberen we zoveel mogelijk onderwijs te geven aansluitend op de belevingswereld van een kleuter. De kinderen beginnen meestal in een kring. Twee keer per week is er inloop, waarbij de kleuters zelf kiezen waarmee ze starten. We besteden veel aandacht aan het creëren van een veilige sfeer. Pas als een kleuter zich veilig voelt, zal hij/zij zich kunnen openstellen voor alle indrukken die tijdens een schooldag worden opgedaan. Kinderen leren al doende, tijdens het spelen. Daarom kiezen we voor activiteiten waarbij er aandacht is voor begripsvorming en de motorische ontwikkeling van de kinderen. Door veel met leerlingen te praten en door ze spelenderwijs allerlei dingen te laten ervaren, leren ze veel woorden en begrippen. Woordenschat, zowel passief als actief, is onmisbaar voor het latere aanvankelijk lezen en uiteindelijk het studerend lezen. Een belangrijk onderdeel hiervan is de ‘ik-tas’. Elke leerling krijgt een week lang de beurt iets over zichzelf te vertellen en te laten zien. Begrippen zijn een goede voorbereiding op de latere kennisgebieden taal, lezen, rekenen en wereldoriëntatie.
Daarnaast hebben we ook aandacht voor de ontwikkeling van de sociale vaardigheden. Tijdens het spelen en werken leren leerlingen bijvoorbeeld samen te spelen, materialen te delen en contact met elkaar te maken.
Kleuterplein
Kleuterplein is een allesomvattende lesmethode die aansluit bij de leesmethode in groep 3. Taal-lezen, rekenen, sociaal-emotionele ontwikkeling, wereldoriëntatie/burgerschap, bewegingsonderwijs, drama, muziek, beeldende vorming, voorbereidend schrijven én Engels, maar toch: kleuters blijven kleuters. Zij willen spelen en dingen ontdekken. Daarom werken wij met thematische activiteiten in hoeken met wisselende materialen. Door deze rijke speel- en leeromgeving worden kleuters uitgedaagd om hun omgeving en mogelijkheden te onderzoeken. Dit leidt tot betrokkenheid en groei. Met regelmaat bieden we projectweken aan. In deze projectweken werken we vanuit de leervragen van kinderen; we maken hen nieuwsgierig naar het onderwerp en vanuit de vragen die kinderen stellen, richten we onze week in.