Op de St. Bernardusschool vinden we naast leren ook de maatschappelijke vorming van onze leerlingen belangrijk. Ontwikkelen doen we niet alleen op het gebied van reken- en taalvaardigheden, maar ook willen we samen met de ouders de kinderen voorbereiden op de rest van hun leven. Daarom besteden we veel tijd aan omgangsvormen en sociale vaardigheden. We doen dit onder andere door te werken met de Kanjertraining. Volwassenen en kinderen hebben het verlangen ‘erbij te horen’. Dat vergt sociale vaardigheden die het ene kind beter gebruikt dan het andere. Het belangrijkste doel van deze training is dat een kind positief over zichzelf en de ander leert denken. Kinderen zijn individuen: elk kind is uniek, maar is ook groepslid. Kinderen worden door de groep gevormd en zijn van de groep afhankelijk. Het is belangrijk dat kinderen elkaar respecteren, leren samenwerken en elkaar helpen. Als gevolg hiervan heeft het kind minder last van sociale stress. Ook op langere termijn is dit effect merkbaar. Het blijkt dat veel kinderen na het volgen van de Kanjertraining zich beter kunnen concentreren op school en betere leerresultaten behalen. De verklaring hiervoor is eenvoudig: de Kanjertraining geeft kinderen handvatten in sociale situaties, waardoor er tijd en energie vrijkomt.
Petten
Er zijn vier petten die centraal staan bij de Kanjertraining: de witte, de rode, de gele en de zwarte pet. Deze petten komen terug tijdens de lessen en geven een bepaald gedrag aan. Heb je de witte pet (=doe jij als de witte pet) dan ben je een echte kanjer en je gedraagt je als een kanjertijger. Je bent eerlijk en te vertrouwen, je doet de goede dingen en je helpt iedereen om het met elkaar goed te hebben. Heb je de rode pet dan ben je de uitslover. Je wordt vergeleken met een aap: die neemt niets serieus en maakt overal een geintje van. In feite is een aap onbetrouwbaar, want je kunt niet op hem bouwen. De gele pet is het konijntje dat stil en bang is en denkt dat het zich niet kan verweren maar dat wel wil. Heb je de zwarte pet op, dan ben je de pestvogel, de baasspeler. Je bepaalt zelf wel wat je doet.
Verder staan de volgende vijf basisregels centraal:
1. Niemand speelt de baas.
2. Niemand doet zielig.
3. We lachen elkaar niet uit.
4. We helpen elkaar.
5. We vertrouwen elkaar.
Alle leerkrachten hebben een cursus gevolgd om de Kanjertraining te mogen geven. Door in alle klassen op eenzelfde manier te werken met de Kanjertraining, leren we de kinderen kritisch te kijken naar hun eigen gedrag en het gedrag van anderen. Ook leren we de kinderen dat zij hun gedrag kunnen veranderen wanneer dit nodig mocht zijn.
Sociaal-emotionele ontwikkeling
Het sociaal-emotionele welbevinden van de leerlingen heeft veel invloed op hun totale functioneren. Onze school besteedt daarom structureel en systematisch aandacht aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van de kinderen. We doen dit omdat we onze kinderen willen opvoeden tot verantwoorde burgers. Ze moeten goed voor zichzelf kunnen zorgen en goed kunnen omgaan met de mensen en de wereld om hen heen (dichtbij en verder weg). De ontwikkeling van de groep en de individuele leerlingen komt tijdens de groeps-/leerlingbesprekingen tussen leerkracht en IB’er aan de orde. In deze gesprekken worden ook mogelijke plannen van aanpak voor een groep of voor een individuele leerling besproken.
Onze ambities zijn:
Onze school besteedt structureel en systematisch aandacht aan de sociaal-emotionele ontwikkeling.
Onze school beschikt over een methode voor sociaal-emotionele ontwikkeling.
Onze school beschikt over een leerlingvolgsysteem voor sociaal-emotionele ontwikkeling.
De sociaal-emotionele ontwikkeling komt aan bod tijdens de leerlingenbespreking.
De leerlingen vullen vanaf groep vier jaarlijks een sociale vragenlijst in.
Twee keer per jaar wordt er een sociogram van de groep gemaakt.
Twee keer per jaar vullen de leerkrachten een sociaal screeningsinstrument in. De resultaten worden met de IB’er besproken. Hierbij wordt een eventueel plan van aanpak (op groepsniveau en/of individueel niveau) opgesteld.