Engels is niet meer weg te denken uit onze maatschappij en vooral niet uit het bedrijfsleven. Wij willen onze leerlingen hier nog beter op voorbereiden. Dus hebben wij op onze school Vroeg Vreemde Talenonderwijs (VVTO). Dit houdt in dat onze kinderen vanaf groep 1 een aantal keer in de week op een speelse manier Engels aangeboden krijgen.
Op onze school maken we gebruik van de methode Groove Me en kunnen we dit interactief inzetten in ons Engels onderwijs. Onze leerkrachten zijn geschoold in het geven van lessen Engels. Op deze manier leren de kinderen de juiste uitspraak en komen ze in aanraking met de Engelse cultuur. Uit onderzoek blijkt dat de eerste schooljaren van een kind het meest ideaal zijn om Engels te leren. Het jong starten met een vreemde taal heeft ook een positief effect op besef van de eigen Nederlandse taal, met name bij kinderen die minder taalvaardig zijn. Jonge kinderen nemen grammaticale structuren vanzelf op en hebben nog geen moeite met het uitspreken van bepaalde klanken. Door op jonge leeftijd Engels aan te bieden, krijgen kinderen niet alleen een grote vertrouwdheid met de vreemde taal maar ook een beter begrip voor talen in het algemeen. Kinderen die op jonge leeftijd al twee talen spreken, zullen op latere leeftijd makkelijker andere talen kunnen leren. Doordat de kinderen spelenderwijs in aanraking komen met een vreemde taal, krijgen ze plezier in het leren van talen. Dat is voor nu en later een belangrijk voordeel.
Wij starten met het aanbieden van de Engelse taal vanaf groep 1. Dit doen wij op een kindgerichte wijze en in de onderbouw vooral verkennend en aftastend. Kinderen leren de vreemde taal niet door rijtjes woordjes te leren uit een boekje, maar door de taal op een leuke manier te gebruiken. We doen dit in de les met behulp van vertelplaten, spelletjes en liedjes over alledaagse onderwerpen. Spreek- en luistervaardigheid in de Engelse taal staan voorop. Vanaf groep vijf start de methode om de groei in vaardigheden te ondersteunen. Behalve aandacht voor spreek- en luistervaardigheid is er ook les in schriftelijk taalgebruik waaronder grammatica. Kinderen van groep 8 nemen deel aan de Anglia-examens (www.anglia.nl). We hebben een deel van de bibliotheek ingericht met Engelse leesboeken.
Taalonderwijs
In het taalonderwijs breiden leerlingen hun woordenschat uit en leren ze woorden foutloos te schrijven. Kinderen leren zich goed uit te drukken in de Nederlandse taal, zowel mondeling als schriftelijk. In de bovenbouw gaan leerlingen in de Nederlandse taal zinnen ontleden en woorden benoemen. Ze leren zichzelf te presenteren en een debat te voeren en oefenen in het voeren van diverse gesprekken. We maken voor taal gebruik van de methode Taal Actief en voor spelling van Staal. Deze laatste methode is gebaseerd op de methodiek ‘Zo leer je kinderen lezen en spellen’, een methodiek die erg helpend is voor kinderen met kenmerken van dyslexie. Ook in de Engelse taal wordt de woordenschat uitgebreid en leren de kinderen korte zinnen. De basisvaardigheden in de Engelse taal worden vergroot en aan het eind van groep 8 krijgen de kinderen de gelegenheid om mee te doen aan het Anglia-examen. Voor de lessen maken we gebruik van de Engelse methode Groove me.