Hoofdluis

Hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo, vooral onder kinderen. Controleer dus vaak en grijp meteen in als u hoofdluis ontdekt. Kammen met een speciale kam is de beste remedie.

Hoofdluis heb je niet alleen

Hoofdluis is besmettelijk. Als uw kind hoofdluis heeft, controleer dan meteen alle gezinsleden. Meld het bovendien op school (ook al is het behandeld), bij de kinderopvang, op clubjes, bij vriendjes en vriendinnetjes, oppassen, opa’s en oma’s. Laat kinderen geen kammen, borstels, mutsen, hoofddoekjes, jassen en haarspeldjes met elkaar delen. Aan de kapstok hangen jassen dicht bij elkaar, dit is onvermijdelijk. Een speciale luizenzak kan preventief werken.

Hoe krijg je hoofdluis?

Hoofdluis heeft niets te maken met wel of niet schoon zijn. Het kan iedereen overkomen en hoeft dus ook geen taboe te zijn. Luizen zijn overlopers. Ze wandelen van hoofd naar hoofd of gaan via jassen, knuffels, verkleedkleren of mutsen op zoek naar bloed om zich te voeden. De hoofdluis zoekt graag een warm plekje op: achter de oren, in de nek of onder een pony bijvoorbeeld. Kinderen lopen de meeste kans hoofdluis te krijgen, omdat ze bij het spelen vaak letterlijk de hoofden bij elkaar steken. Rijen jassen aan de kapstok op school, vereniging of speelzaal maken het de luis extra gemakkelijk een prooi te vinden.

Hoe herkent u hoofdluis?

Hoofdluis veroorzaakt meestal jeuk, maar niet altijd. Het is aan te raden uw kind regelmatig op hoofdluis te (laten) controleren. Als u het haar met een netenkam of luizenkam doorkamt boven een vel wit papier, kunt u zien of er luizen uit vallen. Het zijn grijsblauwe of, nadat ze bloed opgezogen hebben, roodbruine beestjes van een paar millimeter groot. Hun eitjes, neten, zijn witte stipjes die op roos lijken. Alleen zit roos los terwijl neten juist aan het haar vastkleven.

Op de Sint Bernardusschool

U dient de directie op de hoogte te stellen als u bij uw zoon/dochter hoofdluis en/of neten heeft ontdekt. Zodra dit is gemeld, worden alle ouders in de desbetreffende groep via een e-mail op de hoogte gesteld. Middels deze e-mail worden alle ouders verzocht om zelf hun zoon/dochter te controleren op hoofdluis en/of neten. U bent er zelf verantwoordelijk voor dat de luizen/neten zo snel mogelijk verdwijnen.

Daarnaast worden alle kinderen na iedere vakantie gecontroleerd op hoofdluis. Enkele ouders gaan dan ‘s ochtends langs alle groepen. De data waarop de hoofdluiscontrole plaatsvindt, vindt u in de jaarkalender.

Voor de ouders is het prettig werken als er deze dag geen gel in de haren van uw zoon/dochter zit en er ook geen vlechten en/of staartjes gedragen worden. Mocht u zich willen aanmelden als luizenouder, neem dan contact op met Olga van Vemde, de moeder van Thomas en Jasper Timmer.

Behandeling

Als u hoofdluis ontdekt, of wij via de hoofdluizencontrole, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met een grondige aanpak. Want zolang er luizen of nog niet uitgekomen neten op het hoofd zitten, blijft hoofdluis besmettelijk. De behandeling bestaat uit bestrijden én herbesmetting voorkomen.

Wassen en stofzuigen niet meer nodig

Het advies voor een grondige schoonmaak van het huishouden wordt ingetrokken. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van de aanvullende maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels en jassen, het stofzuigen van de auto of het gebruik van luizencapes. Dat scheelt heel veel tijd en stress! Bij de apotheek zijn diverse middelen te koop om de luizen te bestrijden, zoals Prioderm, XTluis en Quitnits. De apotheek kan u verder adviseren. De beste methode om luizen en neten te verwijderen is het natte haar gedurende twee weken dagelijks te kammen met een netenkam. Deze manier van luizen en neten bestrijden wordt de nat-kammethode genoemd.

De nat-kammethode

• Was het haar met gewone shampoo en spoel uit.
  • Bescherm de ogen met een washandje.
  • Breng ruim conditioner (crèmespoeling) in het haar en spoel deze niet uit.
  • Kam de knopen en klitten uit het haar met een gewone kam.
  • Houdt het hoofd voorover boven een wasbak of een wit papier en kam het haar met een netenkam tegen de schedelhuid aan van achter naar voren; begin bij het ene oor en schuif na elke kambeweging op naar het andere oor.
  • Veeg de netenkam regelmatig af aan een witte papieren servet of zakdoek en kijk of er luizen op het papier zichtbaar zijn.
  • Spoel de crèmespoeling uit.
  • Kam het natte haar met een gewone kam.
  • Kam nogmaals met een netenkam, nu in rechtop zittende houding, van voor naar achter; begin bij het ene oor en schuif bij elke kambeweging door naar het andere oor.

Bij krullend haar is soms een netenkam met lange tanden nodig om helemaal bij de hoofdhuid te kunnen komen. Maak de luizenkam na gebruik voor elk gezinslid steeds grondig schoon. Dit kan het beste gebeuren door de kam 1 minuut in water uit te koken. De uitgekamde luizen zullen vanzelf versterven. Gooi ze in de wc of vuilnisbak. Ook kunnen ze voor een snellere dood geplet worden tussen de duimnagels. Neten verwijder je door de haar waar de neet aan vast zit eruit te trekken.

Het voorkomen van herbesmetting

Luizen lopen alleen over als het haar met de luis in contact staat met het haar van een ander. Een paar seconden kan genoeg zijn. Het is niet nodig om alle contact te vermijden, maar als je weet dat iemand luis heeft moet je er wel rekening mee houden. Probeer je kind uit te leggen dat het tijdelijk wat afstandelijker moet zijn. Openheid is de sleutel.

Informatie van RIVM over hoofdluis